MAHATENİN SİHİRLİ SOFRASINA HOŞGELDİNİZ

DAMAK TADININ EN GÜZEL TARİFLERİ BU BLOGTA
YEMEK YAPMA SANATI
BUGÜN NE PİŞİRSEM
PÜF NOKTALARI
Facebookta Mahate'yi izlemek için tıklayın.



"-------------------------------------------------" "-------------------------------------------------" --------------------------------------

27 Mayıs 2011 Cuma

TUTMAÇ ÇORBASI


Harika bir geleneksel lezzet

MALZEMELER:
·         1 su bardağı haşlanmış nohut
·         1 su bardağı yeşil mercimek
·         Arzuya göre 1 su bardağı et suyu
·         Su, Tuz
TERBİYESİ İÇİN:
·         1 kase süzme yoğurt, yoksa normal yoğurdun katı kısmı
·         1 yumurta sarısı
·         2 diş sarımsak
HAMURU İÇİN:
·         Bir su bardağı un
·         1 yumurta
·         Tuz
·         Aldığı kadar su
ÜZERİ İÇİN:
·         1 çorba kaşığı tereyağı
·         1 tutam taze yada kuru nane
·        
Öncelikli olarak çorbanın yapımı sizi korkutmasın. Hamurundan bol miktarda hazırlayabilirsiniz. Bir bez torba içinde uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Vee nohutları haşlayın bir kullanımlık poşetler halinde derin dondurucuya atın.

HAZIRLANIŞI:

HAMURU:
Un, yumurta, tuz ve su ile kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir. Mantı hamuru kıvamı uygundur. Oklava yardımı ile açılıp yaklaşık 1 cm lik karelere kesilir. 1 kaşık un hamurların üzerine serpilir ve tepsi içinde kurumaya bırakılır. Eğer çok yapıyor ve saklayacak iseniz fırında çok az kurutabilirsiniz. Bez torbada oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
ÇORBA:
Yeşil mercimek et suyu yoksa normal suda kaynatılır. (Yeşil mercimek çabuk pişiyor ). İçine haşlanmış nohutlar ilave edilir. Çorbada malzemeler birbirine yapışmasın diye çok az sıvıyağ dökülür. Küçük karelere kesilip kurutulmuş hamurlar kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Çorbanın suyunu arzu ettiğiniz kıvamda ayarlayabilirsiniz.

Öte yanda terbiyesi; yoğurt, yumurta sarısı, 2 diş incecik kıyılmış sarımsak çırpma teli yardımı ile çırpılarak hazırlanır. Çırpmaya devam edilerek çorbanın suyundan azar azar ilave edilip karışım sıvılaştırılır. Çorba sürekli karıştırılarak terbiyesi ilave edilir. Bir taşım kaynadıktan sonra üzerine tereyağında kavrulmuş nane dökülür.
Öncelikli olarak çorbanın yapımı sizi korkutmasın. Hamurundan bol miktarda hazırlayabilirsiniz. Bir bez torba içinde uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Vee nohutları haşlayın bir kullanımlık poşetler halinde derin dondurucuya atın.

ÇORBANIN ÖZELLİĞİ:
Doğu Anadolu yöremizde yapılan ama Selçuklu dönemine ait bir tariftir. Tutmaç eriştesi( hamuru) yazdan hazırlanıp kış için saklanmaktadır.
AFİYET OLSUN
                                                                                                                                        Mahate-Pacasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder