MAHATENİN SİHİRLİ SOFRASINA HOŞGELDİNİZ

DAMAK TADININ EN GÜZEL TARİFLERİ BU BLOGTA
YEMEK YAPMA SANATI
BUGÜN NE PİŞİRSEM
PÜF NOKTALARI
Facebookta Mahate'yi izlemek için tıklayın.



"-------------------------------------------------" "-------------------------------------------------" --------------------------------------

8 Mayıs 2011 Pazar

ARNAVUT BÖREĞİ

( PEYNİRLİ-KIYMALI-PIRASALI )













Hamur malzemeleri:
  • ½ su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • Aldığı kadar un
Peynirli iç harcı:
  • 350gr peynir, ezilmiş yağlı peynir
  • 1 yumurta
  • ½ su bardağı yoğurt
  • Arzuya göre doğranmış maydanoz
Kıymalı iç harcı:
  • 250-300gr kıyma
  • 3 orta boy kuru soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
 Pırasalı iç harcı:
  • ½ kilo pırasa
  • Tuz, karabiber pul biber
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • Arzu ederseniz Pırasanın içine az miktar çökelek ekleyin. Lezzeti artırır.
Pırasa incecik kıyılıp kavrulur. . İçine baharatlar ilave edilir.
Ayrıca:
  • Nişasta
  • Bir bardak sıvıyağ
 
HAZIRLANMASI:
Yoğurt, yağ, su ve yumurta karıştırılıp çırpılır. Un ve kabartma tozu ilave edilir.
Kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamına getirilen hamur 20 eşit bezeye ayrılır.
Bezeler yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.
Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on bezeye ayırın. İlk 10'lu bezeyi merdane ve nişasta yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Diğer 10 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın.
Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi karıştırıp yufkanın üzerine yayın.
Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye alın.  Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpiştirin. 190C fırında pişirin.

PÜF NOKTASI:
Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.
Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip  soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.
Afiyet olsun…
Mahate

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder