MAHATENİN SİHİRLİ SOFRASINA HOŞGELDİNİZ

DAMAK TADININ EN GÜZEL TARİFLERİ BU BLOGTA
YEMEK YAPMA SANATI
BUGÜN NE PİŞİRSEM
PÜF NOKTALARI
Facebookta Mahate'yi izlemek için tıklayın.



"-------------------------------------------------" "-------------------------------------------------" --------------------------------------

6 Mayıs 2011 Cuma

PİZZA



HAMUR MALZEMELERİ:
·         20 gram şeker----- 1/2 çorba kaşığı
·         25 gram tuz --------1 tatlı kaşığı silme
·         50 gram sıvıyağ---- çeyrek su bardağı
·         250 gr ılık su --------1 + 1/ 4 su bardağı
·         1 çay kaşığı yaş maya
·         Yarım kilo kadar un
SOS MALZEMELERİ:
·         2 küçük kutu doğranmış domates
·         2 diş sarımsak - doğranmış- rendelemeyin
·         Tuz, kekik, fesleğen, 1 yemek kaşığı yağ

HAMUR HAZIRLANIŞI
1-Şeker, tuz, sıvıyağ, su, maya, ılık su derin bir kapta telle çırpılır. Yavaş yavaş un ilave edilip kulak memesinden sertçe bir hamur elde edilir. Hamur 20 dakika kadar yoğurulur.
( Hamurun özleşmesi için önemli aksi takdirde istenilen sonuç elde edilmez...)
2-Hamur 4 bezeye ayrılır. Bezeler yuvarlanır. Bezelerde gözenek kalmamalı. Bezelerin üstü sıvı yağ ile yağlanarak 2 saat kadar mayalanmaya bırakılır.
3-İki saat oda sıcaklığında mayalanan hamurlar buzdolabına alınıp 1 gün dinlendirildikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Dolaba koymadan önce üstünün kurumasını önlemek için sıvı yağ tekrar sürülür. Dolapta 3-4 gün muhafaza edilebilir.

SOSUN HAZIRLANMASI
1 yemek kaşığı sıvıyağ tavaya konulur.
Sarımsaklar eklenir ve biraz kavrulduktan sonra 2 kutu doğranmış domates ilave edilerek pişirilmeye devam edilir. Tuz, kekik eklenir. Domatesler suyunu çekince ocaktan alınır. Fesleğen yaprakları eklenir ve sos robottan geçirilir. Soğumaya bırakılır.

Hamur bezelerinden biri alınır. Unlanmış masada el ile açılır. Açma işleminde hamurun kenarından ortasına  doğru yayma işlemi yapılır. Kenarların hafif yüksek olmasına dikkat edilir.
Bir miktar açılan hamurun açma işlemi, hamur ele alınarak devam edilir. Pizza ustalarının nasıl açtıklarını filmlerden hatırlayarak devam edin.
Hamurun kalınlığı 1 cm civarında olmalı. Arzuya göre tabi ki…
Hamur yağlanmış tepsiye alınır. Üstüne sırasıyla sos sürülür. Rendelenmiş kaşar konulur. Kalan malzemeler ise arzunuza göre her şey olur. Resimdeki örnekte; halka doğranmış yeşilbiber, zeytin, sosis, taze mantar, mısır var.
Önceden 230 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir...

Afiyet olsun...

Mahate

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder