MALZEMELER:
· 1 su bardağı sıcak su- yaş maya ise ılık su
· 2 tatlı kaşığı kuru maya ya da ½ paket yaş maya
· 1 tatlı kaşığı şeker
· 1.5 tatlı kaşığı tuz
· 1 yemek kaşığı sıvıyağ ya da margarin/tereyağı
· 3-3,5 bardak kadar un – kulak memesinden biraz daha yumuşak hamur elde edeceğiz
HAZIRLANIŞI:
Suyun içine maya atılır. Şeker ilave edilip erimeye bırakılır. İçine tuz, yağ konulup yavaş yavaş un ilave edilerek yoğrulur. Hafif unlu tezgâhta 5 – 10 dakika pürüzsüz oluncaya kadar yoğurmaya devam edilir. Top şekli verilip 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamur ikiye bölünür. Yarım hamur yine 8 eşit parçaya bölünüp top şekli verilir. Yağlanmış tepsiye ortaya bir tane hamur konulup etrafına aralıklı olarak eşit şekilde kalan top hamurları dizilir. Aynı işlem diğer hamur ile de yapılır. Üzerlerine biraz su karıştırılıp çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Susam, çörek otu serpiştirilir. 20 – 25 dakika mayalanmaya bırakılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN
Mahate
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder