MAHATENİN SİHİRLİ SOFRASINA HOŞGELDİNİZ

DAMAK TADININ EN GÜZEL TARİFLERİ BU BLOGTA
YEMEK YAPMA SANATI
BUGÜN NE PİŞİRSEM
PÜF NOKTALARI
Facebookta Mahate'yi izlemek için tıklayın.



"-------------------------------------------------" "-------------------------------------------------" --------------------------------------

6 Mayıs 2011 Cuma

İÇLİ KÖFTE ( ADANA USULÜ )


MALZEMELER:

İÇİ İÇİN:
·         250 gram kıyma
·         4 adet ince kıyılmış soğan
·         1 su bardağı ince kıyılmış ceviz içi
·         1 yemek kaşığı tereyağı
·         1 tatlı kaşığı biber salçası, karabiber, tuz
·         İnce kıyılmış maydanoz, çok az tarçın

DIŞI İÇİN:
·         1 bardak ince bulgur
·         Yarım bardak un
·         1 yumurta
·         2 kez çekilmiş 200 gram kıyma
·         Orta boy rendelenmiş soğan
·         Yarım su bardağı ince irmik ( akşamdan bir bardak sıcak su ile ıslatılmış)
·         Kimyon, tuz, karabiberi köfte baharatı

SOSU İÇİN:
·         1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
·         Maydanoz
·         5-6 diş sarımsak
·         Zeytinyağı, pul biber,  tuz
Tümünü rondadan geçirin

HAZIRLANIŞI:
İÇİNİN HAZIRLANIŞI:
Kıyma bir tavaya alınır ve topak topak olmaması için iyice dağıtılarak kavrulur. Biraz tuz, karabiber, salça ve tereyağı ilave edilir. Kıyma bir miktar suyunu saldıktan sonra soğanlar ilave edilir. Kıyma iyice suyunu çekene denk kavrulur. En son kıyılmış cevizler ilave edilir. İç soğumaya bırakılır.

DIŞININ HAZIRLANMASI:
Kıyma, irmik, biber salçası, yumurta, soğan, kimyon, tuz mutfak robotuna alınıp karıştırılır. Elde de yapabilirsiniz ancak robotta daha iyi karışır. Daha sonra bulgur ilave edilip yoğurmaya devam edilir. Bir iki kaşık un eklenerek yoğurma işlemi tamamlanır. Eğer yoğurma işlemini elinizde yapıyorsanız arada elinizi ıslatın.
Hamur bir kaba alınır. Elle ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. İşaret parmağı ve orta parmakla ortasına bastıra bastıra çevire çevire açılır.
Gereken inceliği elde ettikten sonra iki tatlı kaşığı cevizli iç, içine doldurulur. Yavaşça çevire çevire kapatılır.
El ıslatılarak köfte şekli verilir.

SOSUN HAZIRLANMASI:
Tüm sos malzemesi mutfak robotuna alınıp iyice karıştırılır. Bir kaba alınıp arzu edilirse pul biber katılır

PİŞİRİLMESİ
HAŞLAMA:
Kaynayan tuzlu suyun içine içli köfteler atılır. 10 dakika haşlanması yeterli olacaktır.  Köftenin piştiğini su yüzüne çıkmasından anlayabilirsiniz.
Haşlanmış köfteler servis tabağına alınır. Üzerine sos gezdirilip servis yapılır.
KIZARTMA:
Bol ve kızgın yağda kızartma işlemi yapılmalıdır. Yağ miktarı köftenin üzerine çıkmalıdır. Aksi taktirde köfteler açılır.

İÇLİ KÖFTE YAPMANIN PÜF NOKTALARI:
a)      Kıyma kavrulurken topak topak olmaması için dağıtılarak kavrulmalıdır.
b)      Kıymanın kavrulurken suyunu iyice çekmemesi, köftenin açılmasına neden olabilir. Bu yüzden kavururken kıymanın suyunu iyice çekmesi sağlanır.
c)       İç malzeme iyice soğutulmalıdır. Sıcak kalması yine köftenin açılmasına neden olur.
d)      Elle açılırken birleşme kısmı iyice kapatılmalıdır. Su almaması gereklidir.

Not: Fazlası kızartılmadan Dipfrizde saklanabilir

1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor.. Elinize ve emeğinize sağlık.. Tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil