MALZEMELER:
Mevcut malzemeden 2 adet pide çıkmaktadır.
· 5 su bardağı un ( 1 kg a tekabül eder)
· 1 paket yaş maya
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· 1 yemek kaşığı şeker
· Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
· Aldığı kadar ılık su
ÜZERİ İÇİN:
· 2 yumurta sarısı
· Susam
· Çörekotu
RAMAZAN PİDESİNİN YAPILIŞI:
Maya ve şeker bir bardak ılık suda eritilir. Geniş bir kapta un, tuz eklenip, ortası havuz gibi açılır mayalı şekerli su ve sıvıyağ konulur. Yavaş yavaş su ilave edilerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur hafifçe ele yapışacak yumuşaklıkta olmalıdır. Üzeri ıslak bez ile örtülüp mayalanmaya bırakılır. Üzerini hava almayacak şekilde poşetle de kapatabilirsiniz. Mayalanan hamur ikiye bölünüp, unlanmış tezgahta ara sıra un serperek el ile açılıp yuvarlak şekil verilir. Açma işleri parmaklar yardımı ile bastırarak olmalıdır. Açma esnasında ara sıra hamuru ters çevirin.
Maya ve şeker bir bardak ılık suda eritilir. Geniş bir kapta un, tuz eklenip, ortası havuz gibi açılır mayalı şekerli su ve sıvıyağ konulur. Yavaş yavaş su ilave edilerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur hafifçe ele yapışacak yumuşaklıkta olmalıdır. Üzeri ıslak bez ile örtülüp mayalanmaya bırakılır. Üzerini hava almayacak şekilde poşetle de kapatabilirsiniz. Mayalanan hamur ikiye bölünüp, unlanmış tezgahta ara sıra un serperek el ile açılıp yuvarlak şekil verilir. Açma işleri parmaklar yardımı ile bastırarak olmalıdır. Açma esnasında ara sıra hamuru ters çevirin.
Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınarak yarım saat bekletilir. Üzerine bıçakla baklava dilimi şekli yapılır. En son üzerine yumurta sarısı sürülerek, susam ve çörek otu serpilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 15 – 20 dakikada pişmektedir.
NOT: Yumurta sarısının içine 1 tatlı kaşığı pekmez katarsanız üzeri daha kırmız olur.
AFİYET OLSUN
Mahate-Pasaca
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder